Εθελοντισμός

Οι Εθελοντές για τους Ειδικούς Ολυμπιακούς

Οι εθελοντές αποτελούν την ραχοκοκαλιά του κινήματος των Ειδικών Ολυμπιακών. Αποτελούνται από προπονητές, γυμναστές, αξιωματούχους, διοργανωτές εκδηλώσεων, άτομα που έχουν ευθύνη για εξεύρεση χρημάτων, υπαλλήλους κ.α. Μπορούν επίσης να είναι άτομα που συμμετέχουν στον ενοποιημένο αθλητισμό, μαζί με αθλητές με διανοητική αναπηρία ή που συμπαραστέκονται στην προσπάθειά τους από τις κερκίδες.

Επιβράβευση για όλους

Οι εθελοντές μας είναι όλων των ηλικιών και μπορεί να εργάζονται για τους Ειδικούς Ολυμπιακούς από ένα απόγευμα μέχρι και για ολόκληρη την ζωή τους. Από την Κίνα μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες, από τη Γκάνα ως τη Σιγκαπούρη, από την Αυστραλία ως την Παραγουάη, από την Ιρλανδία ως την Ινδία, οι εθελοντές μας βοηθούν να αναδειχθεί ο πρωταθλητής μέσα από κάθε αθλητή των Ειδικών Ολυμπιακών.

Δεν θα υπήρχαν οι Ειδικοί Ολυμπιακοί σήμερα, αλλά ούτε και θα είχαν ιδρυθεί, χωρίς το χρόνο, την ενέργεια, την αφοσίωση και τον ενθουσιασμό των εθελοντών μας. Ως κίνημα, χρωστούμε πάρα πολλά σε όλα αυτά τα εκατομμύρια τους ανθρώπους, που βρίσκουν το χρόνο να κάνουν τον κόσμο ακόμα καλύτερο.

Το πνεύμα του να δίνεις

Οι Ειδικοί Ολυμπιακοί έχουν αλλάξει τον τρόπο ζωής κάθε ατόμου που εμπλέκεται, συμπεριλαμβανομένης και αυτής των εθελοντών. Προάγουν την ομαδικότητα και το πνεύμα του να δίνεις. Καθιστούν τις διάφορες κοινότητες και τις κατά τόπους γειτονιές τέτοιες που οι άνθρωποι όλων των ικανοτήτων να νιώθουν ευπρόσδεκτοι.

Δημιουργούν επίσης φιλίες ζωής, καθώς και τους κατάλληλους μηχανισμούς με τους οποίους ο κάθε ένας από εμάς αλλάζει τον τρόπο που σκέφτεται για τον άλλο.

Στους εθελοντές συμπεριλαμβάνονται, εκτός από τους προπονητές οι οποίοι κάθε βδομάδα προπονούν τους αθλητές μας, και άτομα τα οποία βοηθούν για την οργάνωση των Παγκόσμιων Αγώνων, που γίνονται κάθε δύο χρόνια. Συμπεριλαμβάνονται επίσης και οι φωτογράφοι οι οποίοι φωτογραφίζουν τους αθλητές μας κατά την διάρκεια των αγώνων.

Πάντα υπάρχει κάτι να κάνει κάποιος για τους Ειδικούς Ολυμπιακούς, σε όλο τον κόσμο και τις 365 μέρες του χρόνου, κάθε χρόνο.

Για όλες τις ηλικίες και όλα τα ενδιαφέροντα

Έχει παρατηρηθεί δραματική αύξηση του αριθμού των εφήβων αλλά και των ενηλίκων που ασχολούνται με τον εθελοντισμό των Ειδικών Ολυμπιακών. Σε αυτούς τους εθελοντές περιλαμβάνονται και μαθητές που παίρνουν μέρος σε σχολικά προγράμματα εθελοντισμού, όπως το πρόγραμμα Ειδικών Ολυμπιακών UNIFY και το Κολλέγιο Ειδικών Ολυμπιακών. Δύσκολα μπορεί κάποιος να ξεπεράσει τον ενθουσιασμό, την αφοσίωση και τη δημιουργικότητα αυτών των εθελοντών.

Μία εκ των ηγετών κολλεγίου μας, αρχίζοντας ως εθελόντρια με αυθόρμητο τρόπο, όταν ήταν στο 2ο έτος σπουδών της, δηλώνει ότι «ήταν η καλύτερη απόφαση της ζωής της».

Ένα παράδειγμα εθελοντισμού είναι και ο Charles Scott, του Δ.Σ Ειδικών Ολυμπιακών του Illinois. Σε όλα τα χρόνια που είναι εθελοντής, έχει σχηματίσει την άποψη ότι το σώμα των Ειδικών Ολυμπιακών εκτιμά βαθιά τους εθελοντές, την αφοσίωση και το πνεύμα τους.