Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού #BEACTIVE

ΠΕΡΙ ΤΙΝΟΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ;

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προαγωγή του αθλητισμού και της σωματικής άσκησης σε όλη την Ευρώπη. Το 2019 θα πραγματοποιηθεί η πέμπτη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού. Με βάση την επιτυχία της πρώτης Εβδομάδας, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού θα εξακολουθήσει να δημιουργεί νέες δραστηριότητες, αξιοποιώντας, παράλληλα, τις ήδη υφιστάμενες επιτυχείς δραστηριότητες. Το γενικό θέμα της εκστρατείας είναι και πάλι «#BeActive» («να είστε ενεργοί») και θα πρέπει να ενθαρρύνει όλους τους πολίτες να ενεργοποιηθούν κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας, αλλά και να παραμείνουν ενεργοί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

ΓΙΑΤΙ;

Ο αθλητισμός και η φυσική δραστηριότητα συμβάλλουν σημαντικά στην ευεξία των ευρωπαίων πολιτών. Ωστόσο, το επίπεδο ενασχόλησης με τη φυσική δραστηριότητα παρουσιάζει αυτή τη στιγμή στασιμότητα και σε ορισμένες χώρες, ακόμη και μείωση. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού αποτελεί μια απάντηση στην πρόκληση αυτή. Η έλλειψη σωματικής άσκησης έχει όχι μόνο αρνητικές συνέπειες στην κοινωνία και στην υγεία των πολιτών, αλλά και οικονομικό κόστος. Επιπλέον, ο αθλητισμός έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τα μηνύματα ανεκτικότητας και του ενεργού πολίτη σε όλη την Ευρώπη. Η προώθηση του ρόλου του αθλητισμού ως μέσο για την κοινωνική ένταξη θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των υφιστάμενων προκλήσεων στην ευρωπαϊκή κοινωνία.

ΠΟΙΟΣ;

Η Ευρωπαϊκή εβδομάδα αθλητισμού αποσκοπεί στην προώθηση της συμμετοχής στον αθλητισμό και στη φυσική δραστηριότητα και στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τα οφέλη αυτής της συμμετοχής. Η Εβδομάδα είναι για όλους – ανεξαρτήτως ηλικίας, καταγωγής ή επιπέδου φυσικής κατάστασης. Αποσκοπεί στη συμμετοχή μεμονωμένων ατόμων, δημόσιων αρχών και εκπροσώπων του αθλητικού κινήματος, των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα.

ΠΟΤΕ;

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού 2019 θα πραγματοποιηθεί από τις 23 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και οι συμμετέχουσες χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δραστηριότητες και εκδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας αθλητισμού. Η επίσημη έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού 2019 θα πραγματοποιηθεί στη πόλη Espoo της Φινλανδίας στις 23 Σεπτεμβρίου.

ΠΩΣ;

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού αποτελεί πρωτοβουλία υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η υλοποίηση της εβδομάδας σε όλη την Ευρώπη είναι σε μεγάλο βαθμό αποκεντρωμένη και πραγματοποιείται σε στενή συνεργασία με τους εθνικούς συντονιστές και με πολλούς διαφορετικούς εταίρους που έχουν δεσμευθεί ρητά να υποστηρίξουν την εβδομάδα. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού 2019 θα διαρθρωθεί και πάλι γύρω από θεματικές κατηγορίες: εκπαιδευτικό περιβάλλον, χώρος εργασίας, άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, αθλητικά σωματεία και γυμναστήρια, άτομα με ειδικές ικανότητες, άτομα με αναπηρίες και άτομα με χρόνιες παθήσεις. Με βάση αυτές τις κατηγορίες θα διοργανωθεί ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων σε διάφορα επίπεδα (ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο).

Special Olympics Cyprus

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ειδικών Ολυμπιακών θα διοργανώσει την Ενοποιημένη Ημερίδα Bowling η οποία είναι μια Εθνική δράση όπου αθλητές με Νοητική Αναπηρία από όλη την Κύπρο και Πρόσφυγες που διαμένουν στην Κύπρο θα συμμετάσχουν σε Ομαδικούς Αγώνες Bowling. Σκοπός της Δράσης είναι η Κοινωνικοποίηση των ατόμων με Νοητική αναπηρία μέσω του Αθλητισμού, η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες και η γνωριμία με συνομήλικούς τους. Από την άλλη η συμμετοχή Προσφύγων που διαμένουν στην Κύπρο δίνει μηνύματα ενάντια στον Ρατσισμό, την προκατάληψη και την περιθωριοποίηση.