Οι αθλητές μας

Ποιοι είναι οι αθλητές μας;

Ο καθένας από  εμάς είναι διαφορετικός. Οι Ειδικοί Ολυμπιακοί απευθύνεται σε άτομα που είναι διαφορετικά επειδή μαθαίνουν πιο αργά από τους υπόλοιπους και οι δεξιότητές τους είναι πιο περιορισμένες. Τα άτομα αυτά είναι πιο αργά στη μάθηση αλλά και σε άλλα θέματα. Έχουν διανοητική αναπηρία.

Η διανοητική αναπηρία παρουσιάζεται σε όλους τους πολιτισμούς, σε όλες τις φυλές και χώρες. Ο στόχος των Ειδικών Ολυμπιακών είναι να φτάσουν και στα 200 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον  κόσμο με διανοητική αναπηρία.

Οι αθλητές των Ειδικών Ολυμπιακών, που είναι περισσότερα από 3,7 εκατομμύρια – ηλικίας 8 ετών και άνω – προέρχονται από περισσότερες από 170 χώρες. Οι Ειδικοί Ολυμπιακοί έχουν επίσης το πρόγραμμα Νέοι Αθλητές, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 2 έως 7 χρονών.

Σε κάθε ηλικία και σε κάθε χώρα, οι αθλητές μας μαθαίνουν νέες δεξιότητες,  κάνοντας νέους φίλους και βελτιώνοντας τη σωματική ευεξία και την αυτοπεποίθησή τους.

Κάθε μέρα και παντού

Οι Ειδικοί Ολυμπιακοί διοργανώνουν προπονήσεις και αγώνες 365 ημέρες το χρόνο, σε περισσότερες από 170 χώρες.

Προσφέρουν 32 Ολυμπιακά θερινά και χειμερινά αθλήματα. Έτσι, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το επίπεδο των αθλητών, οι Ειδικοί Ολυμπιακοί έχουν να προσφέρουν σε όλους κάτι σε όλους. Πολλοί αθλητές αρχίζουν να ασχολούνται με ένα άθλημα και ακολούθως συνεχίζουν δοκιμάζοντας άλλο άθλημα.

Μέσα από τον αθλητισμό, οι αθλητές των Ειδικών Ολυμπιακών αναδεικνύουν τις ικανότητές τους και όχι τις αναπηρίες τους. Ο κόσμος τους ανοίγει και γεμίζει αποδοχή και κατανόηση. Οι αθλητές αποκτούν αυτοπεποίθηση και ικανοποίηση για τα επιτεύγματά τους. Κάνουν, επίσης, νέους φίλους που διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στην μετέπειτα ζωή τους.

Ο Abdel-Raman Hassan είναι ένας αθλητής, του οποίου η ζωή έχει  αλλάξει μετά από την εμπλοκή του στους Ειδικούς ολυμπιακούς. Είναι κολυμβητής με διανοητική και σωματική αναπηρία, ο οποίος κατάγεται από τη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο ο Abdel-Raman, δεν αφήνει τίποτα και κανένα να θέτει όρια στις ικανότητές του.

Το ταλέντο του για το κολύμπι δεν το απόκτησε εύκολα και ούτε ήρθε από μόνο του. Ο πατέρας του Abdel-Raman ανέφερε ότι, χρειάστηκε ένα μήνα εξάσκηση για να μπορέσει να κρατά την αναπνοή του για τρία δευτερόλεπτα κάτω από το νερό. Επίσης, χρειάστηκε προπόνηση ενός χρόνου, για να κολυμπήσει μια απόσταση ενός μέτρου. Όμως δεν τα παράτησε. Ο Abdel-Raman κέρδισε 3 χρυσά μετάλλια στα 25μ – και 50μ στους Παγκόσμιους Θερινούς Αγώνες. Όλα αυτά τον κάνουν πρωταθλητή.

Ποτέ μόνοι μας

Πώς να είναι άραγε όταν έχεις διανοητική αναπηρία;  Ο David Egan από την Βιρτζίνια, υποστηρίζει ότι μπορούσε να είναι δύσκολο, αλλά η ένταξή του στους Ειδικούς Ολυμπιακούς το βοήθησε πολύ. «Ήταν δύσκολο για μένα να αποδεχθώ το γεγονός ότι έχω σύνδρομο Down. Αλλά έγινε ευκολότερο όταν εντάχθηκα στους Ειδικούς Ολυμπιακούς και ανακάλυψα ότι δεν ήμουν μόνος.»

Με τα χρόνια, ο David είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ, στο πατινάζ στον πάγο, στο σόφτ-μπολ και το κολύμπι. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η εμπιστοσύνη που έχτισε μέσα από τους Ειδικούς Ολυμπιακούς, τον έχει βοηθήσει να βρει και να κρατήσει μια δουλειά για τα τελευταία 15 χρόνια.

Από αθλητές σε αρχηγούς

Μέσω της προπόνησης και των αγώνων, οι Ειδικοί Ολυμπιακοί βοηθούν τα άτομα με διανοητική αναπηρία να βρουν τη χαρά, την αποδοχή και την επιτυχία. Καθώς οι  ζωές τους ξανοίγονται, οι αθλητές αποκτούν την αυτοπεποίθηση που τους χαρίζουν τα επιτεύγματά τους. Αισθάνονται δυνατοί και είναι έτοιμοι να πάρουν νέες προκλήσεις, προκειμένου να αξιοποιήσουν τις νέες ικανότητές τους.

Μπορούν να γίνουν μέντορες για άλλους αθλητές ή να εκπαιδευτούν για να γίνουν προπονητές ή παράγοντες. Μπορούν επίσης να αναλάβουν ένα πιο δημόσιο ρόλο, όπως να γίνουν ομιλητές ή εκπρόσωποι προγραμμάτων, να δίνουν συνεντεύξεις σε  ακροατήριο και δημοσιογράφους, σχετικά με τις θετικές αλλαγές που έφεραν στη ζωή τους οι Ειδικοί Ολυμπιακοί.

Στους Ειδικούς Ολυμπιακούς, οι αθλητές μας μπορούν να μοιραστούν την αποδοχή της κοινωνίας αλλά, και την κατανόηση.