Διαφορετικές ικανότητες, όχι αναπηρίες

Διάφορες Στάσεις και αντιλήψεις – επηρεάζουν το πώς οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον. Φέρονται ο ένας στον άλλο με σεβασμό και αξιοπρέπεια; Ή μήπως προσκολλώνται σε λανθασμένες αντιλήψεις και στερεότυπα;

Τα Special Olympics αυξάνουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ικανότητες των ατόμων με διανοητική αναπηρία. Μέσα από τον αθλητισμό, θα παρουσιάσουν τις δεξιότητες και την αξιοπρέπεια των αθλητών μας. Μπορούμε επίσης να συγκεντρώσουμε τις κοινότητες για να δούμε πως πρέπει να λαμβάνουν μέρος στην μετασχηματιστική δύναμη του αθλητισμού.

Γνωρίζουμε τις πιθανότητες, οι  αθλητές μας ότι πρέπει να ξεπεράσουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν κάθε μέρα. Το βλέπουμε αυτό σε εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και αγώνες όπου οι αθλητές μας ωθούν να νικήσουν την προσωπική  τους – και να ξεπεράσουν τα όρια τους.

Πιστεύουμε σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν εκατομμύρια διαφορετικές ικανότητες, αλλά χωρίς αναπηρίες. Αυτό το μήνυμα πρέπει να εξαπλωθεί  παντού σε μεγάλες διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων Special και μικρές.

Ένας θεατής στο Παγκόσμιων Θερινών Αγώνων στην Αθήνα, στην Ελλάδα, είπε ότι ήταν έκπληξη για να δείτε τα ταλέντα των αθλητών μας. Είχε δεν είχε γνωστό ή δει πολλούς ανθρώπους με αναπηρίες πριν. Αλλά, κατά τα λεγόμενά του, «τόσο περισσότερο θα δείτε, τόσο περισσότερο θα πιστεύουν.”

 

Ποιες διαφορές;

Αθλητισμός μπορεί να αλλάξει τη στάση με την προσέγγιση των λαών – ανεξάρτητα από την ικανότητα ή την αναπηρία – σε έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Ένα τυπικό πρόγραμμα, το Unified Sports ® είναι ένα παιχνίδι που ενώνει τους ανθρώπους με και χωρίς διανοητική αναπηρία στην ίδια ομάδα.

Μετά από ένα συμβάν Unified Sports σε ένα σχολείο στο Λίβανο, ένας φοιτητής ρωτήθηκε για τις διαφορές που είδε ανάμεσα στους συμπαίκτες. «Τι εννοείς; Τι διαφορές; », είπε. “Είμαστε όλοι άνθρωποι – αυτό είναι αυτό που μετράει.”

 

Σημαντική δαυλιά μπροστά.

Ωστόσο, η δική μας είναι μια επείγουσα αποστολή. Αυτό συμβαίνει επειδή τα άτομα με νοητική αναπηρία είναι ένα από τα πιο ευάλωτα στον κόσμο.

Είναι συχνά αγνοούνται, παραμελούνται και αποκλείονται από τα σχολεία και την κοινωνία. Special Olympics μπορεί να είναι το μόνο μέρος όπου οι άνθρωποι με νοητική αναπηρία έχουν την ευκαιρία να γίνουν μέρος των κοινοτήτων τους και να αναπτύξουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.

Τα προγράμματα αυτά ανοίγουν μια πύλη για τους αθλητές μας να επιτύχουν την ενδυνάμωση και την αποδοχή. Γνωρίζουμε ότι λειτουργεί όταν ακούμε ότι ένα νεαρό αθλητή Special Olympics έθεσε σε ίδρυμα στην Ινδία επισκέφθηκε και συνεχάρη με κυβερνητικούς αξιωματούχους, μετά την απόκτηση ένα χρυσό μετάλλιο στους Παγκόσμιους Αγώνες. Όταν μια πόλη των ΗΠΑ δημοσίευσε σε ένα μέρος του αυτοκινητόδρομου  ότι η πόλη είναι το σπίτι του αθλητή των special Olympics USA .

Σημειώνουμε πρόοδο, αλλά έχουμε τόσους πολλούς περισσότερους ανθρώπους να φτάσουμε. Το δώρο σας βοηθά τα Special Olympics συνεχίζουν την έρευνα και την ανάπτυξη προγραμμάτων που επηρεάζουν την πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο – τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με διανοητική αναπηρία σε όλο τον κόσμο. Ένας αθλητής από την  Cote d’Ivoire μετά από μια επιτυχία δήλωσε: “Έχω γίνει το αστέρι της γειτονιάς μου και στην εκκλησία. Εγώ αυτός, που χρησιμοποιήθηκα”

Υπάρχουν περισσότεροι αθλητές και ελπίζουμε να φτάσουμε, και ακόμη περισσότερες εκατομμύριες ζωές προσπαθούμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο