Law Enforcement Torch Run

Aφή Φλόγας – Λαμπαδηδρομία (Law Enforcement Torch Run)

Τελετή Αφής της Φλόγας της Ελπίδας & Λαμπαδηδρομία στην Ελλάδα

Η Διεθνής Επιτροπή Special Olympics, έχει τιμητικά αναθέσει στα Special Olympics Hellas την διοργάνωση της Τελετής Αφής της Φλόγας της Ελπίδας για τους Ευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της το 1990, ενέκρινε τη χρησιμοποίηση του Ολυμπιακού κατόπτρου από τα Special Olympics Hellas.

Στο τελετουργικό της Τελετής Αφής της Φλόγας της Ελπίδας συμμετέχουν οι Αθλήτριες της Ρυθμικής Γυμναστικής των Special Olympics Hellas έχοντας τον ενεργό ρόλο των Ιερειών παρουσιάζοντας το χορόδραμά τους, με κορύφωση την αφή της Φλόγας από την Πρωθιέρεια και την παράδοσή της στον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων. Τις εκδηλώσεις επιμελείται μουσικά ο διεθνής συνθέτης, πιανίστας, ερμηνευτής και δημιουργός του Ύμνου των Special Olympics κ. Στέφανος Κορκολής. Καταλυτική είναι η συμμετοχή της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού η οποία παιανίζει τους Εθνικούς Ύμνους των χωρών.

Κατά την ολοκλήρωση της Τελετή Αφής της Φλόγας της Ελπίδας, η φλόγα παραδίδεται στους πρώτους Λαμπαδηδρόμους – αθλητής των Special Olympics Hellas & εκπρόσωπος αθλητής από την χώρα των αγώνων – και ακολουθεί Λαμπαδηδρομία με προορισμό την Πρεσβεία της Χώρας που φιλοξενεί τους Αγώνες.  Στη Λαμπαδηδρομία λαμβάνουν μέρος αθλητές των Special Olympics Hellas, Unified Partners από τις Εκπαιδευτικές Μονάδες Α/βάθμιας & Β/βάθμιας Εκπαίδευσης με την υποστήριξη και συμμετοχή των Αστυνομικών από την Υπηρεσία Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού.

Η Φλόγα της Ελπίδας μέχρι την ημερομηνία αναχώρησής της για την χώρα που θα πραγματοποιηθούν οι Αγώνες παραμένει στην Πρεσβεία όπου και φυλάσσεται. Υπό την επίβλεψη και συνοδεία της Αντιπροσωπίας της Διεθνούς Επιτροπής LETR και του μέλους της Ελληνικής Επιτροπής LETR, Αρχιφύλακα της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Νικόλαο Αγγελάκη, η Φλόγα της Ελπίδας ταξιδεύει για την χώρα των αγώνων όπου και πραγματοποιείται Λαμπαδηδρομία.

Στην Τελετή Έναρξης των Αγώνων, η Φλόγα της Ελπίδας εισέρχεται στο Στάδιο για το άναμμα του βωμού και κηρύσσεται η έναρξη των Αγώνων. Η Φλόγα της Ελπίδας καίει καθ’ όλη τη διάρκεια του αγωνιστικού μέρους έως και την Τελετή Λήξης.

Η ιστορία της Λαμπαδηδρομίας (Law Enforcement Torch Runners – LETR)

Η Λαμπαδηδρομία ξεκίνησε το 1981 από τον Αστυνομικό Richard LaMunyon στο Wichita του Κάνσας. Πήρε την πρωτοβουλία αυτή, καθώς με τη Λαμπαδηδρομία θα βοηθούσε τα Σώματα Ασφαλείας να είναι ενεργά στην κοινωνία και στην υποστήριξη του Προγράμματος των Special Olympics στο Κάνσας. Το 1983 ο Αρχηγός LaMunyon παρουσίασε το πρόγραμμα στη Διεθνή Ένωση Αρχηγών της Αστυνομίας (IACP) όπου και εγκρίθηκε να ενταχθεί η Λαμπαδηδρομία και να λαμβάνει χώρα σε Παγκόσμιο Επίπεδο.

Ο ρόλος των Φυλάκων της Φλόγας της Ελπίδας (Law Enforcement Torch Runners – LETR)

Το κίνημα των Law Enforcement Torch Runners των Special Olympics είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως, το οποίο έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Είναι γνωστοί ως Φύλακες της Φλόγας, οι οποίοι απαρτίζονται απο εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και μαζί με τους Αθλητές των Special Olympics μεταφέρουν τη Φλόγα της Ελπίδας ως Λαμπαδηδρόμοι, στις Τελετές Έναρξης Τοπικών, Περιφερειακών, Εθνικών, Ευρωπαϊκών και Παγκοσμίων Αγώνων. Ετησίως, διοργανώνονται αθλητικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις στις οποίες τα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας μεταφέρουν τη ‘’Φλόγα της Ελπίδας’’, συμβολίζοντας έτσι την ενθάρρυνση και τον εορτασμό της διαφορετικότητας ενώνοντας τις κοινότητες παγκοσμίως. Αυτή τη στιγμή το κίνημα αριθμεί 110.000 αφοσιωμένα μέλη σε όλο τον κόσμο.

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

«CYPRUS POLICE TORCH RUN»

Η Αστυνομία Κύπρου έγινε μέλος του Διεθνούς Συνδέσμου LAW ENFORCEMENT  TORCH  RUN το 1996  μετά από πρόταση/εισήγηση της Κυπριακής Ομοσπονδίας  Ειδικών Ολυμπιακών προς τον τότε Αρχηγό Αστυνομίας και στις 23/7/1997,  προχώρησε στην εγγραφή Φιλανθρωπικού  Σωματείου με την επωνυμία  “ CYPRUS POLICE TORCH RUN”.

-Η προώθηση, ανάπτυξη και υποστήριξη των σκοπών της  Κυπριακής Ομοσπονδίας   Ειδικών Ολυμπιακών

-Η συλλογή χρημάτων για υποστήριξη της   Κυπριακής Ομοσπονδίας  Ειδικών Ολυμπιακών

-Η προστασία και υποστήριξη ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και παροχή σε αυτούς ίσων ευκαιριών για άθληση

-Η προώθηση της αλληλεγγύης,  αλληλοβοήθειας, συνεργασίας και ενημέρωσης μεταξύ των μελών σε θέματα σχετικά με τους σκοπούς του Σωματείου

-Η διοργάνωση λαμπαδηφοριών και άλλων εκδηλώσεων

-Η ενημέρωση για τον ρόλο που ο καθένας μπορεί να διαδραματίσει και η προβολή του ανθρωπιστικού χαρακτήρα και κοινωνικής προσφοράς της Αστυνομίας