Νοητική Αναπηρία και Ειδικοί Ολυμπιακοί

Διαφορετικές ικανότητες, όχι αναπηρία

Άραγε τι καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον; Τι καθορίζει το αν φέρονται ο ένας στον άλλο με σεβασμό και αξιοπρέπεια;

Μήπως αυτό επηρεάζεται από τις διάφορες στάσεις και αντιλήψεις των ανθρώπων; Μήπως, τελικά, οι άνθρωποι προσκολλώνται σε λανθασμένες αντιλήψεις και στερεότυπα;

Με στόχο να αντιμετωπίσουν αυτές τις λανθασμένες αντιλήψεις και στερεότυπα, τα Special Olympics, παγκόσμια, προσπαθούν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ικανότητες των ατόμων με νοητική αναπηρία. Βασικός στόχος τους είναι, μέσα από τον αθλητισμό, να παρουσιάσουν τις δεξιότητες και την αξιοπρέπεια των αθλητών τους, οι οποίοι, όπως αγωνίζονται στα διάφορα αθλήματα, αγωνίζονται και στον στίβο της ζωής, προσπαθώντας να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Επιδίωξή τους είναι να ξεπεράσουν τα όρια τους και να βγουν νικητές, τόσο στον αθλητισμό όσο και στη ζωή.

Είναι πραγματικότητα ότι ζούμε σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν εκατομμύρια διαφορετικές ικανότητες. Όμως, τα Special Olympics θέλουν να εξαπλωθεί  παντού το μήνυμα ότι:

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΠΗΡΙΑ!!

Αυτό το μήνυμα πρέπει να δίνεται μέσα από μεγάλες και μικρές διοργανώσεις των Ειδικών Ολυμπιακών.

Το 2004, στους Παγκόσμιους Θερινούς Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, ένας θεατής είπε ότι ήταν έκπληξη γι’ αυτόν, το γεγονός ότι είδε τα ταλέντα των αθλητών μας. Δεν είχε δει πολλούς ανθρώπους με αναπηρίες πριν, ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «όσα περισσότερα άτομα δείτε, τόσο περισσότερο θα πιστέψετε αυτά που σας λέω».

Στήριξη από την Κοινωνία

Υπάρχουν, περίπου, 200 εκατομμύρια άνθρωποι με νοητική αναπηρία σε όλον τον κόσμο. Στόχος των Ειδικών Ολυμπιακών είναι να δώσουν την ευκαιρία, σε όσον το δυνατόν περισσότερα από αυτά τα άτομα, να συμμετάσχουν στα προγράμματα τους.

Περαιτέρω, οι Ειδικοί Ολυμπιακοί,

 • Μέσα από ένα ευρύ φάσμα προπονήσεων, αγώνων και φιλανθρωπικών εκδηλώσεων, δίνουν ευκαιρίες στις οικογένειες, στην κοινωνία και γενικά σε όλους,να αλλάξουν τις απόψεις τους και να στηρίξουν αυτούς τους αθλητές.
 • Έχουν τη στήριξη της κοινωνίας ανά τον κόσμο. Πραγματοποιούνται γύρω στις 50.000 δραστηριότητες/αγώνες τον χρόνο, δηλαδή περίπου 136 δράσεις κάθε μέρα.
 • Μέσα από τις αθλητικές δραστηριότητες και τους αγώνες, φέρνουν πιο κοντά τους αθλητές, τους προπονητές, τους υποστηρικτές και τους εθελοντές, τόσο μεταξύ τους όσο και με την ευρύτερη κοινωνία.
 • Έχουν βοηθήσει στη βελτίωση της εκπαίδευσης, της ιατρικής περίθαλψης και των ευκαιριών απασχόλησης για τα άτομα με νοητική αναπηρία.
 • Καταβάλλουν προσπάθειες για την οικοδόμηση κοινοτήτων, μέσω ειδικών προγραμμάτων, όπως είναι τα Προγράμματα: Ηγεσίας Αθλητών (Youth Leadership), Γονέων (Family), Υγιείς Αθλητές (Healthy Athletes), Ενοποιημένου Αθλητισμού (Unified Sports) και) Νεαροί Αθλητές (Young Athletes.

 

Συνδετικός κρίκος

Τα Special Olympics δεν έχουν σύνορα!

Ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή, τη θρησκεία, την οικονομική κατάσταση ή το επίπεδο εκπαίδευσης, έχουν τη δυνατότητα να ενώσουν όλον τον κόσμο, σε όλους τους τομείς της ζωής.

Το πνεύμα της γενναιοδωρίας, της κοινωνικής ένταξης και του εθελοντισμού, που προάγουν οι Ειδικοί Ολυμπιακοί, βοηθά στη σύνδεση της κοινότητας στο σύνολό της. Με αυτόν τον τρόπο, με αυτή τη σύνδεση, θα οικοδομήσουμε ένα ισχυρότερο αλλά και πιο δίκαιο και ασφαλές κόσμο.

Ανοίγοντας τον δρόμο

Τα Special Olympics καθοδηγούν την ανθρωπότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των 200 εκατομμύριων ατόμων με νοητική αναπηρία, της μεγαλύτερης ομάδας ατόμων με αναπηρία στον κόσμο.

Μέσω επιστημονικής έρευνας, εντοπίζονται τα ζητήματα που αντιμετωπίζει αυτή η μεγάλη ομάδα συνανθρώπων μας, τα οποία αφορούν, κυρίως, θέματα ιατρικής περίθαλψης, εκπαίδευσης, εθελοντικής προσφοράς και στήριξης από τον ιδιωτικό και τον κρατικό τομέα. Οι Ειδικοί Ολυμπιακοί, προσπαθούν να προσφέρουν στους τομείς, που εντοπίζεται ότι έχουν πραγματική ανάγκη οι αθλητές τους. 

Στους Παγκόσμιους Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2007, κατά την Παγκόσμια Πολιτική Σύνοδο για την Ευημερία των Ατόμων με Νοητική Αναπηρία, οι προκλήσεις που παρουσιάστηκαν και οι διαπιστώσεις που έγιναν, οδήγησαν σχεδόν 70 παγκόσμιους οργανισμούς και χώρες στο να υιοθετήσουν δήλωση υποστήριξης για την ανάπτυξη των Special Olympics, καθώς και για την προώθηση της αποδοχής των ατόμων με νοητική αναπηρία στην κοινωνία.

Μέσα από την έρευνα, τα Special Olympics ανέδειξαν τη θετική επίδραση της προπόνησης σε διάφορα αθλήματα. Για τον λόγο αυτό, η UNICEF, ξεκίνησε μια συνεργασία με το κίνημα των Ειδικών Ολυμπιακών για να βοηθήσει τα παιδιά με νοητική αναπηρία, με έμφαση στην ιατρική περίθαλψη, στην εκπαίδευση, στην ανάπτυξη α) δραστηριοτήτων αναψυχής και β) πολιτικών για την απασχόληση.

Επίσης, η έρευνα κατέδειξε ότι, η πλειοψηφία των ανθρώπων, σε όλον τον κόσμο, υποτιμούν τις ικανότητες των ατόμων με νοητική αναπηρία. Την ίδια ώρα όμως, η έρευνα μας δείχνει ότι, οι δυνατότητες των ατόμων με νοητική αναπηρία, ξεπερνούν κατά πολύ τις προσδοκίες των ανθρώπων. Με αυτή τη γνώση στο χέρι, τα Special Olympics, ανοίγουν τις πόρτες για μεγαλύτερες ευκαιρίες για τους αθλητές τους στην εκπαίδευση, στην ιατρική περίθαλψη και στην απασχόληση.

Η Δύναμη του αθλητισμού σε όλο τον κόσμο

Στο επίκεντρο των Special Olympics είναι η απεριόριστη δύναμη του αθλητισμού, ο οποίος μπορεί να ενσταλάξει την εμπιστοσύνη, τη βελτίωση της υγείας και να εμπνεύσει μια αίσθηση ανταγωνισμού των αθλητών με νοητική αναπηρία.

Στους λεπτομερείς οδηγούς προπόνησης, που παρέχουν σε πολλές γλώσσες τα Special Olympics, δίνεται έμφαση στον πραγματικό αθλητισμό, στον πραγματικό ανταγωνισμό, στα πραγματικά επιτεύγματα.

Στα Special Olympics, πιστεύουμε ότι ο αθλητισμός μπορεί να μας διδάξει πολλά και σημαντικά μαθήματα, όπως για παράδειγμα ότι:

 • Όταν εκπαιδευόμαστε να προσπαθούμε για ένα στόχο, τότε μαθαίνουμε να ονειρευόμαστε.
 • Όταν αγωνιζόμαστε, τότε μαθαίνουμε να έχουμε αποφασιστικότητα.
 • Όταν κερδίζουμε, τότε βρίσκουμε τη χαρά.
 • Όταν χάνουμε, τότε βρίσκουμε τη δύναμη να προσπαθήσουμε ξανά.

Τα διάφορα αθλητικά γεγονότα, φέρνουν μαζί μια μεγάλη και χωρίς αποκλεισμούς κοινότητα των υποστηρικτών των αθλητών, των οικογενειών τους, των προπονητών, των εθελοντών και πολλών άλλων. Οι αθλητές, ασφαλώς, βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της κοινότητας. Μπορούν να γίνουν οι ήρωες για τον εαυτό τους, για τις οικογένειές τους, για τις κοινότητές τους και γενικά για την κοινωνία.

 

Καλύτεροι μέσα από τον αθλητισμό

Τα Special Olympics προσφέρουν προπονήσεις και αγώνες στους αθλητές, οι οποίοι  αποδεικνύουν στους εαυτούς τους ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα. Αυτό τους εμπνέει στο να επιτύχουν ακόμη περισσότερα, τόσο στον αθλητισμό όσο και στην καθημερινή τους ζωή.

Στα Special Olympics, μπορούμε να βρούμε και να βιώσουμε την καθαρότητα του αθλητισμού και την πραγματική αθλητική επιτυχία. Οι αθλητές προσπαθούν τόσο σκληρά για να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια που τους δημιουργεί η αναπηρία τους και να πετύχουν τους στόχους τους, που μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν ούτε να το φανταστούν. Αυτή η προσπάθεια και η ανάγκη να πετύχουν, προέρχεται από βαθιά μέσα τους. Αυτό που συμβαίνει είναι πραγματικά μαγικό!

Πηγαίνοντας στους Παγκόσμιους Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, ένας βετεράνος δημοσιογράφος,  σκεφτότανε ότι είχε δει ήδη όλες τις σύγχρονες μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Άλλαξε άποψη όμως, όταν είδε τον Ederson Idrogo να τρέχει στον στίβο. Ένα 23χρονο  αθλητή με νοητική αναπηρία, από το Περού, ο οποίος αγωνιζότανε να βάλει το ένα του πόδι μπροστά από το άλλο. Ήταν μούσκεμα στον ιδρώτα, κάτω από τον καυτό ήλιο, όμως δεν τα παρατούσε.  Με ισχυρή επιθυμία και αποφασιστικότητα, ο Ederson, έκανε τα πάντα για να συνεχίσει. Δεν σταμάτησε μέχρι να φθάσει στη γραμμή τερματισμού. Μόνο τότε κατέρρευσε  με κομμένη την αναπνοή του, αλλά με ένα πλατύ χαμόγελο.

Ο δημοσιογράφος είπε ότι αυτό ήταν μια στιγμή που δεν θα ξεχάσει ποτέ. Είπε ότι, αν το «μεγαλείο» μπορεί να θεωρηθεί ως υπέρβαση των εμποδίων με την αποφασιστικότητα και την καρδιά, εκείνο το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια των Παγκόσμιων Ειδικών Ολυμπιακών Αγώνων, βίωσε ένα σωρό μεγαλεία. Στην πραγματικότητα, συμπλήρωσε, τα Special Olympics είναι ο αθλητισμός «στην πιο αγνή του μορφή».

Υπάρχουν πολλές τέτοιες στιγμές στα Special Olympics, που συμβαίνουν κάθε μέρα της εβδομάδας, σε όλο τον κόσμο.

Ποιες οι διαφορές;

Ο αθλητισμός μπορεί, με πολύ ιδιαίτερο τρόπο, να αλλάξει τη στάση και την προσέγγιση των ανθρώπων και να την ανεξαρτητοποιήσει από την ικανότητα ή την αναπηρία.

Ένα πρόγραμμα των Special Olympics, το Unified Sports, ενώνει ανθρώπους με και χωρίς νοητική αναπηρία, οι οποίοι διαγωνίζονται στην ίδια ομάδα σε ένα αγώνισμα.

Μετά από ένα Unified αγώνα ποδοσφαίρου, σε ένα σχολείο στο Λίβανο, ένας φοιτητής ρωτήθηκε για τις διαφορές που είδε ανάμεσα στους συμπαίκτες. «Τι εννοείς; Τι διαφορές; », είπε. «Είμαστε  όλοι άνθρωποι, αυτό είναι που μετράει.»

 

Σημαντική δουλειά μπροστά

Τα Special Olympics καλούνται να διεκπεραιώσουν μια σημαντικότατη και επείγουσα αποστολή, λόγω του ότι τα άτομα με νοητική αναπηρία είναι πιο ευάλωτα από όλες τις απόψεις.

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι, τα άτομα αυτά συχνά αγνοούνται, παραμελούνται και αποκλείονται από τα σχολεία και την κοινωνία. Τα Special Olympics είναι το μόνο μέρος όπου οι άνθρωποι με νοητική αναπηρία έχουν την ευκαιρία να γίνουν μέρος των κοινοτήτων τους και να αναπτύξουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Είναι η πύλη που βοηθά τους αθλητές με νοητική αναπηρία, να πετύχουν την ενδυνάμωση και την αποδοχή τους. Υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα που επαληθεύουν τα πιο πάνω, όπως τα ακόλουθα:

 • Στην Ινδία, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισκέφθηκαν και συνεχάρησαν νεαρό αθλητή των Special Olympics, μετά από την απόκτηση ενός χρυσού μεταλλίου σε Παγκόσμιους Αγώνες.
 • Μια πόλη των ΗΠΑ δημοσίευσε σε ένα μέρος του αυτοκινητόδρομου ότι, η πόλη αυτή, είναι το σπίτι του πρωταθλητή των Special Olympics Αμερικής.
 • Ένας αθλητής, από την Ακτή του Ελεφαντοστού, μετά από μια επιτυχία δήλωσε: «Έχω γίνει το αστέρι της γειτονιάς μου και στην εκκλησία. Εγώ, αυτός που τόσο καιρό τύγχανε εκμετάλλευσης»

Συνεχώς γίνεται πρόοδος στον τομέα αυτό! Όμως, τα Special Olympics, συνεχίζουν την έρευνα και την ανάπτυξη προγραμμάτων, συνεχίζουν την προσπάθεια να επηρεάσουν την πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με νοητική αναπηρία. Με στόχο να φτάσουν σε όσον το δυνατό περισσότερα άτομα με νοητική αναπηρία,  σε όλον τον κόσμο.