Πρόγραμμα Υγιείς Αθλητές

Το Healthy Athletes Program (Πρόγραμμα Υγιών Αθλητών), δημιουργήθηκε για να προσφέρει στους αθλητές των Ειδικών Ολυμπιακών, κατά τη διάρκεια επίσημων αγωνιστικών διοργανώσεων, δωρεάν ιατρικές εξετάσεις καθώς και να τους εκπαιδεύσει σε θέματα υγείας, σε ένα περιβάλλον διασκεδαστικό και φιλόξενο.

Σκοπός του είναι τα άτομα με νοητική αναπηρία να νιώθουν άνετα και χωρίς το άγχος που συχνά αντιμετωπίζουν, κατά την επίσκεψή τους στους γιατρούς.

Παγκοσμίως το Πρόγραμμα έχει τεράστια επίδραση στους αθλητές, επηρεάζοντας θετικά την υγεία και την ευεξία τους. Από το 2002, μέσω του προγράμματος, έχουν διαγνωστεί σε αθλητές μη εντοπισμένα προβλήματα υγείας και τους παρασχέθηκαν οι απαραίτητες υπηρεσίες υγείας.

Το πρόγραμμα Υγιών Αθλητών, δεν ωφελεί μόνο τους αθλητές, αλλά και τους φοιτητές του κλάδου υγείας καθώς και στους επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίοι μέσω της πρακτικής εμπειρίας στον τομέα της εξέτασης, έχουν τη δυνατότητα να βελτιστοποιήσουν τις γνώσεις και τις πρακτικές τους στη φροντίδα των ατόμων με νοητική αναπηρία.

Στο Πρόγραμμα προσφέρονται εξετάσεις από οκτώ (8) ειδικότητες:

Special Smiles: Περιλαμβάνει οδοντιατρικές εξετάσεις, καθώς και προληπτικού χαρακτήρα εκπαίδευση για την υγεία των δοντιών στους εξεταζόμενους αθλητές.

 

 

 

Opening Eyes: Περιλαμβάνει αρκετές οπτικομετρικές και οφθαλμολογικές εξετάσεις. Περαιτέρω, μπορεί να παρέχει στους εξεταζόμενους αθλητές, που το έχουν ανάγκη, δωρεάν γυαλιά οράσεως κατόπιν ιατρική συνταγής, ή ειδικά αθλητικά γυαλιά και γυαλιά ηλίου που δεν απαιτούν ιατρική συνταγή.

 

 

Healthy Hearing: Περιλαμβάνει γενικές ακουολογικές εξετάσεις. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να παρέχει δωρεάν ακουστικές συσκευές ή άλλου είδους ακουστικά βοηθήματα.

 

 

FUN Fitness: Φυσιοθεραπευτές παρέχουν εκπαίδευση και συμβουλές σε αθλητές και προπονητές για το πώς να προπονούνται και να αγωνίζονται με ασφάλεια για την υγεία τους.

 

 

 

Health Promotion: Διαιτολόγοι, διατροφολόγοι και άλλοι επαγγελματίες υγείας εκπαιδεύουν τους αθλητές σε καλές συνήθειες διατροφής, στην ασφάλεια από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, στην υγεία των οστών κ.α.

 

 

Fit Feet: Ποδίατροι εξετάζουν τα πόδια και τις αρθρώσεις των αθλητών για τυχόν παραμορφώσεις και δυσκαμψίες και παρέχουν συμβουλές για κατάλληλα παπούτσια και κάλτσες.

MedFest: Τα άτομα που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε Αγώνες πρέπει πρώτα να λάβουν φυσική εξέταση και άδεια από γιατρό. Τα Special Olympics παρέχουν ευκαιρίες σε άτομα να μετρήσουν τη φυσική τους κατάσταση μέσω ενός προγράμματος που ονομάζεται MedFest. Το πρόγραμμα αξιολογά την αρτηριακή πίεση, τη θερμοκρασία, τον παλμό, το ύψος, το βάρος, τον δείκτη μάζας σώματος, την όραση, την ακοή, το ιατρικό ιστορικό, τις πιθανές παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής και τη γενική σωματική υγεία.

 

Σημασία και αντίκτυπος

Το 90% των προγραμμάτων παραμονής στην πρωτοβάθμια περίθαλψη στις Η.Π.Α. δεν προσφέρουν καμία εκπαίδευση στη φροντίδα ατόμων με νοητική αναπηρία

Το 81% των αποφοίτων φοιτητών ιατρικής στις ΗΠΑ αναφέρει ότι δεν έχει καμία εκπαίδευση στη φροντίδα ατόμων με νοητική αναπηρία

Το 74% των ενηλίκων αθλητών Special Olympics είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι

Το 50% των αθλητών των Special Olympics κάτω των 20 ετών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι

 

  • Strong Minds: Το Strong Minds είναι μια διαδραστική μαθησιακή δραστηριότητα που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη προσαρμοστικών δεξιοτήτων. Ο ανταγωνισμός παρέχει μια φυσική ευκαιρία για την ανάπτυξη ενεργών στρατηγικών για τη διατήρηση της συναισθηματικής ευεξίας υπό στρες, όπως η σκέψη θετικών σκέψεων, η απελευθέρωση του άγχους και η σύνδεση με άλλους. Οι αθλητές δοκιμάζουν μερικές διαφορετικές ενεργητικές στρατηγικές αντιμετώπισης καθώς κινούνται σε σταθμούς. Πριν αποχωρήσουν, οι αθλητές εντοπίζουν τις στρατηγικές που τους αρέσουν περισσότερο και οι εθελοντές τους παρέχουν οπτικές υπενθυμίσεις για να χρησιμοποιήσουν αυτά τα εργαλεία στον αγώνα και στην καθημερινή ζωή.

Σημασία και αντίκτυπος

  • Τα δεδομένα δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό αθλητών των Special Olympics στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει σημαντικό άγχος σε καθημερινή βάση, αλλά έχουν πρόσβαση σε λίγες μόνο προσαρμοστικές στρατηγικές αντιμετώπισης.
  • Το 12% των αθλητών αναφέρει ότι δεν έχει στρατηγικές αντιμετώπισης
  • Το 62% χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον στρατηγικές αποφυγής (π.χ., μη σκέφτεστε τον στρεσογόνο παράγοντα), που σχετίζεται με αυξημένη κατάθλιψη
  • Το 26% χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον ενεργές στρατηγικές (π.χ. να κάνει κάτι για να βοηθήσει τον εαυτό του να νιώσει καλύτερα), κάτι που σχετίζεται με αυξημένη ευημερία.